Gaśnica zaprojektowana dla zabezpieczenia pomieszczeń, w których występuje szczególne zagrożenie pożarami olejów i tłuszczów jadalnych. Szeroko stosowana w gastronomii i kuchniach domowych. Gasi również urządzenia elektryczne pod napięciem do 1000V.
Podstawowe cechy:
- łatwa i ergonomiczna w obsłudze
- bardzo skuteczna w gaszeniu olejów i tłuszczów jadalnych
- warstwa izolacyjna środka gaśniczego uniemożliwia ponowny samozapłon
- zawór odcinający za wskaźnikiem ciśnienia ułatwia kontrolę gaśnicy
- konstrukcja zaworu umożliwiająca czasowe przerwanie gaszenia
- możliwość wielokrotnego napełniania
- zbiornik gaśnicy pokryty farbą poliestrową odporną na promienie UV
- wnętrze zbiornika zabezpieczone powłoką antykorozyjną
Gaśnica produkowana zgodnie z wymaganiami rynku krajowego i unijnego w oparciu o certyfikowany system jakości ISO 9001. Spełnia wymgania normy europejskiej EN3 oraz Dyrektywy Bezpieczeństwa PED 2014/68/UE.
Dane techniczne:
Skuteczność gaszenia | 5A 34B 25F |
Masa środka gaśniczego | 2 l |
Czynnik roboczy | N2 |
Czas działania | 6 s |
Ciśnienie próbne zbiornika | 27 bar |
Ciśnienie robocze | 15 bar |
Zakres temperatur stosowania | -30°C / +60°C |
Masa całkowita | 4,5 kg |
Maksymalne napięcie gaszonego urządzenia | 1000 V |
Całkowita wysokość | 433 mm |
Średnica zbiornika | 110 mm |